Kirje sinulle, valkoinen cis- heteromies

*provokatiivinen teksti*       

Hei rakas cis- heteromies, joka kaiken lisäksi olet valkoinen.

Mitä mieleesi tulee sanasta etuoikeutettu? Rikas ihminen, jolla on kartano, hyvä avioliitto, lapsia, kaksi koiraa, purjevene ja varaa matkustaa ulkomaille kolmesti vuodessa?
Entä mitä tulee mieleen sanasta vähemmistö? jokin kaukainen ryhmä, jonka jäseniä sinä et tunne? Onko vähemmistö jotain, minkä voi unohtaa, jotta oma elämä ei hankaloituisi?

Jos ajattelet näin (ja tiedostan toki, että kaikki valkoiset cis- 
heteromiehet eivät ajattele), olet auttamattomasti väärässä, ja sinun 
kannattaisi päivittää ajatuksesi mitä pikimmiten…

Intersektionaalisessa feminismissä etuoikeutetut ihmiset ovat juuri sinun kaltaisiasi, rakas valkoinen cis-hetero. Sinä olet yhteiskunnan normien ihannoima. Kun kaiken lisäksi vielä olet mies, olet yhteiskunnan silmissä täydellinen. Sinua eivät siis hidasta ulkonäköösi, seksuaalisuuteesi, sukupuoleesi tai apuvälineisiisi liittyvät oletukset ja stereotypiat. Koko maailma rakastaa sinua, kaikki kuuntelevat sinua. Sinä saat tilaa, kun astut huoneen keskelle. Ja sinähän astut, koska kukaan ei ole opettanut sinua pysymään reunamilla, olemaan pitämättä isoa ääntä itsestäsi, koska valkoisena cis- heteromiehenä sinulla on oikeus siihen. Sinä saat, ja sinun on miltein pakko puhua toisten päälle, kertoa naisoletetuille kuinka heidän kuuluu tehdä jotain, ja vain siksi, että sinun etuoikeutettu asemasi korostuisi. maskuliinisuutesi tulisi esiin eikä kukaan nauraisi sinulle.
Jos olet hyvin perusteellinen asemasi suhteen rakas valkoinen cis- heteromies, saatat ehkä loukkaantua, kun puhuttelen sinua etuoikeutettuna. Saatat ajatella, että: ”kyllähän minullakin on vaikeaa, ja liian pieni palkka. Olen sentään kovan työn raataja.” Kukaan ei vähättele henkilökohtaisia ongelmiasi kutsumalla sinua etuoikeutetuksi. Kukaan ei halua sanoa, etteikö sinulla olisi vaikeaa. Kun puhuttelen sinua etuoikeutettuna, tarkoitan sitä, että yhteiskunta suosii sinua. Ihmiset katsovat automaattisesti sinua ylöspäin, koska ihonvärisi, sukupuolesi ja seksuaalisuutesi ovat mitkä ovat. Olet hierarkiassa kaikista korkeimmalla, olet nokkimisjärjestyksen ensimmäinen. Olet se kukko tunkiolla, joka tyytyväisenä katsoo muiden kärsimystä, koska sillä on kaikki hyvin. Tämä maailma on rakennettu sinua varten, tämä yhteiskunta rakastaa sinua. Sinun eurosi on 18 senttiä parempi, kuin naisoletetun kolleegasi, koska sinä olet mies. Vain siksi, ettet sinä voi synnyttää lapsia tai omista kohtua. Vain siksi sinun eurosi on 18 senttiä parempi kuin hänen. Onko tämä mielestäsi reilua?
Jos olet valveutunut valkoinen cis-hetero mies vastaat, että ei tietenkään ole. Hirveää epätasa-arvoa, ja tuolle on tehtävä jotain. Hyvällä onnella sanot asiasta korkeammalle taholle, ja ehkä asiaan tulee muutos. Mutta jos et ole valveutunut valkoinen cis-hetero mies, olet vain sitä mieltä, että noh akat saavat puolestasi siivota keittiötä. Ketkä pesisivät lattiat ja tekisivät ruokaa, jos naistenkin olisi pakko käydä armeija? Miten olisi ne ihmiset, jotka eivät ole siellä armeijassa? En usko, että ne armeijassa olevat naiset ovat ainoita, jotka osaavat laittaa ruokaa tai siivota. Kyllähän hekin ovat taitonsa jostain oppineet. Eikä se, että he osaavat laittaa ruokaa estä sinua, rakas valkoinen cis- heteromies laittamasta ruokaa tai siivoamasta. Oletko joskus kokeillut kotitöiden tekoa? Se voi oikeastaan olla ihan mu    kavaakin.

Vähemmistö taas tarkoittaa kaikkia marginalisoituja ryhmiä eli heitä, 
joita ei yhteiskunnassa näy yhtä paljon kuin sinun kaltaisiasi. Vähemmistöjä ovat esimerkiksi: vammaiset, tummaihoiset, romanit, muslimit, transihmiset, homot ja niin edelleen. Meitä vähemmistöläisiä on siis sangen monta, vaikka et aina uskoisi meidän olemassa oloomme. Voisitko esimerkiksi kuvitella, että se mieskolleega jonka kanssa olet heittänyt läppää viimeiset kolme kuukautta, onkin transmies? Tai mitä jos huomaat deittisi tulevan sisään pyörätuolilla? Miten reagoit? Toteatko hänelle, että et voi seurustella vammaisen kanssa, vai oletko vain, että sehän on ominaisuus muiden joukossa, mitäpä tuosta… 

Toivottavasti tämä kirje avasi edes hieman näitä termejä, ja vähensi raivoasi etuoikeutettu nimitystä kohtaan. Jos vielä haluat keskustella kanssani asiasta, löydät minut instagramista tililtä: @PohdintojaMelkeinKaikesta Otan mielelläni ajatuksiasi vastaan, mutta toivon, että esität kritiikkisi rakentavasti, ja lakia noudattaen.
Ystävällisesti,
 /R    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pitkä tauko, mitä seuraa?

Minä EN ole vaihe!